Neobičan i nezvan gost porodice Restak

Palilula.info 21. novembra 2023.

U dvorište porodice Restak na Maljenu (Divčibare) stigao je nezvan i neobičan gost. Ni manje, ni više nego jedan Japanac (Sviloprelac).

Dejan Restak zabeležio je njegovu posetu, dohvativši fotoaparat uslikao ovog prekrasnog leptira. Reč je o jedinki „japanski leptir sviloprelac“, japansko noćno paunče (Antheraea Yamamai). Kažu da je to najveći noćni leptir koji se može videti na ovim prostorima. Osim toga i izuzetno je redak.

Kažu kako je prethodni fotografisan pre 4-5 godina na Zlatiboru. Zna se za kolonije „japanskih hrastovih prelaca“ u Austriji, južnoj Nemačkoj i severnoj Italiji ali kod nas su retki trenuci kada su uslikani. Leptir, koji na svakom od četiri krila ima karakterističan krug nalik oku, gaji se u Japanu hiljadu godina radi proizvodnje bele svile, a „hrastov prelac“ je i u svojoj postojbini retka vrsta i uzgajivači svile ga skupo plaćaju.

Japanski Sviloprelac – „U Evropu su ovi leptiri preneti sredinom 19. veka kako bi se u proizvodnji svile zamenio dudov svilac. Verovalo se da pošto gusenica zapreda krupne svilene čaure može biti iskorišćen u proizvodnji svile. Ova vrsta je u Japanu gajena duže od 1.000 godina a korišćen je u proizvodnji bele svile. Iako su vlakna jaka i elastična, potrebno je dosta pažnje prilikom upredanja. Danas je ova vrsta svile izuzetno retka i skupa. Što se samog izgleda tiče, ima raspon krila do 15 centimetara, žučkaste boje koje u prirodi mogu biti različite nijanse, sa po dva kružića poput oka na gornjim i donjim krilima. Ovi leptiri lete od kraja meseca jula do sredine i kraja meseca septembra. Odrasli leptiri iz ove vrste nakon parenja žive svega 45 sedmica. Radi se o zanimljivom primerku leptira koji nije štetan niti opasan, a ukoliko ga vidite nemojte ga dirati, jer se radi o zaista retkom, neobičnom i jako lepom primerku leptira.“ – prenosi portal gminfo.rs.

Autor: Dejan Restak (Dobra zemlja)
Neobičan i nezvan gost porodice Restak
Copy link