Raspisan Javni poziv za zamenu stolarije na opštini Palilula

Palilula.info 28. decembar 2021.

Grad Beograd raspisao je Javni poziv za sufinansiranje mere energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na području Gradske opštine Palilula.

Za meru nabavka i ugradnja spoljnih prozora i vrata sa pratećim građevinskim radovima na stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima, ukupna planirana sredstva Grada Beograda i Republike Srbije iznose 20 miliona dinara.

Kako se napominje u Javnom pozivu, maksimalno učešće grada ne može preći 50 odsto ukupnog iznosa sa PDV-om.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju građani i stambene zajednice, vlasnici koji žive u porodičnoj kući ili u stanu na tetitorijiji opštine Palilula, sa desne strane Dunava, u celini između sledećih ulica: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije koja uživa status prethodne zaštite i predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu. Procenu je izradio Arhitektonski fakultet.

– Mogućnost korišćenja ovih sredstava odnosi se na Palilulce sa desne strane Dunava, u skladu sa procenom prioriteta i rangiranja segmenata građevinskog fonda – navodi se u pozivu.

Uz prijavu zainteresovani treba da prilože i dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji, građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole ili iz postupka legalizacije. Osim toga, neophodno je pribaviti i rešenje o ozakonjenju ili da su započeli proces legalizacije ili uknjiženja, kao i da je platio porez na imovinu za 2020. Ukoliko je reč o stambenoj zajednici, neophodno je da je ona registrovana.

– Pravo učešća nemaju vlasnici posebnih delova stambeno-poslovnih objekata koji ne služe za stanovanje, oni koji su u prethodnom periodu već koristili sredstva Grada ili opštine za slične aktivnosti – uslovi su javnog poziva. – Kao i vlasnici stambenih objekata koji su u prethodne dve godine posle dostavljanja rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnosti odustali od njihovog sprovođenja.

Iako je bilo najavljivano da će do kraja ove godine Palilulci moći da na ovaj način pobošljaju zagrevanje prostorija, sudeći po ovom roku za prijavu koji se odužio, i ove zime će im duvati kroz prozore.

Najugroženija Opština

Lako je bilo reči da će svi Beograđani dobiti mogućnost da unaprede energetsku efikasnost, Sekreterijat za energetiku je ponudio sredstva samo Opštini Palilula. Grad je procenio da je pomenuta opština najugroženija. Beograd je imao problema da raspodeli malu sumu novca, budući da su od ministarstva dobili 10 miliona dinara, a isto toliko dodali. Zbog toga, odlučeno je da novac umesto u više ide samo jednoj opštini.

Javni poziv je otvoren do 28. januara 2022. godine, za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: Energetski portal, Novosti.rs, Foto Z. Jovanović
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link