Da li je ispravno kupati bebu svakog dana

Palilula.info 12. aprila 2023.

Kada se beba rodi, koža novorođenčeta se prilagođava životu van materice, pa se u prvim nedeljama života mogu videti crvenilo, sitne bore, suvoća, ljuštenje kože i tanke dlake.

Većina ovih nepravilnosti bebine kože se izgubi u prvih nekoliko nedelja života. Kod nekih beba se mogu videti na licu ili potiljku male crvene mrlje, koje se u narodu nazivaju „ugriz rode“, a prilikom plakanja mogu biti jače boje, i obično nestaju do prvog rođendana.

Da li je potrebno svakodnevno kupanje

Nije potrebno da se novorođenče kupa svakodnevno, već na svaka dva do tri dana. Bebinu kožu treba održavati čistom brisanjem kože s nakvašenom sterilnom gazom ili vatom mlakom vodom, čišćenjem lica, redovno prati bebine nabore na bradi, vratu, ispod pazuha, između prstiju na rukama i nogama, preponama i u pelenskom delu, kao i redovnom promenom pelena. Nakon otpadanja pupka, beba se može kupati u kadici.

Šta koristiti za negu kože

Najbolja je medicinska kozmetika namenjena za bebe, s blagim i umirujućim sastojcima za osetljivu kožu bebe, bez mirisa i boja. Ukoliko je bebina koža suva i peruta se, namazati malom količinom emolijentne kreme za bebe.

Kako sprečiti pojavu pelenskog osipa

Redovnim menjanjem pelena, pranjem genitalija mlakom vodom i nežnim sapunom, nakon toga tapkanjem pomoću peškira prosušiti nežno kožu i naneti kremu sa cinkom, kao i izbegavanjem korišćenja vlažnih maramica.

Da li skraćivati bebine noktiće

Kada god nokti postanu oštri, potrebno je skraćivanje noktiju makazama (sa zaobljenim vrhom). Pre upotrebe potrebno je dezinfikovati sečivo.

Ne treba seći duboko, već ostaviti jednu slobodnu liniju, a vrh nokta treba da bude zaobljen.

Izvor: Alo.rs / dr A. Jovanović, Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Da li je ispravno kupati bebu svakog dana
Copy link