Detetu često curi krv iz nosa?

Aneta Jovanovic 21. septembar 2023.

Krvarenja iz nosa su česta kod dece u uzrastu od druge do desete godine života. Može biti često, što neretko izaziva roditeljsku brigu.

Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava šta je krvarenje iz nosa kod dece, zašto nastaje i kako ga zaustaviti.

Zašto se javlja

Na nosnoj pregradi pri vrhu nosa se nalaze dobro prokrvljeni krvni sudovi, pa je to najčešće mesto krvarenja jer deca čestim diranjem i kopanjem nosa povređuju taj deo sluzokože nosa ispod koje se nalaze krvni sudovi.

Koji su uzroci

Kod dece su najčešći uzroci krvarenja iz nosa iritacija zbog suvog vazduha, infekcije, alergije, češanja, preterano duvanje i povrede nosa, strano telo u nosu, upotreba sprejeva, kao i čačkanjem nosne šupljine. Od ređih uzroka krvarenja iz nosa kod dece su poremećaji zgrušavanja krvi, povišen pritisak ili određeni lekovi (antikoagulansi, nesteroidni antireumatici).

Prevencija

Potrebno je vlažiti sluznicu nosa (sprejevi morske vode, gelovi, kreme), vlažiti vazduh u prostoriji gde dete boravi, te lečiti alergiju i druga oboljenja.

Kako zaustaviti

Najvažnije da roditelj bude smiren, da postavi dete u sedeći uspravni položaj (u stolicu ili na krilo) i da nagne detetu glavu lagano prema napred da se ne bi krv slivala u ždrelo.

Prednju trećinu nosa uz sam vrh nosa potrebno je pritisnuti maramicom ili čistom krpom i držati čvrsto pet minuta bez povremenog popuštanja, a ukoliko nije prestalo krvarenje, ponoviti postupak. Mogu se staviti hladne obloge na obraze i nos.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Izvor: najzena.alo.rs, Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Aneta Jovanovic
Dr Aneta Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalizirala je pedijatriju na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa „malim pacijentima“, otvorila je specijalističku pedijatrijsku ordinaciju Dr Aneta Jovanović, u kojoj se bave pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci.
Copy link