Mere pojačanog nadzora u celoj zemlji zbod malih boginja

Palilula.info 23. februara 2023.

Iako i mama i beba žive na opštini Palilula, morbili su im potvrđeni u bolničkim uslovima, a u domu zdravlja ne beleže sumnjive slučajeve.

“Imamo obavezu da svaki slučaj prijavljujemo gradskom zavodu, u cilju dalje dijagnostike, izolacije, ali za sada je mirna situacija, nismo imali sumnjive slučajeve, što se tiče vakcinacije, obuhvat je, moram da pohvalim DZ Palilula, za 2022, za drugu godinu 91,4 odsto, što je više nego prethodnih godina”, rekla je dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u DZ “Milutin Ivković” na Paliluli.

Od sredine januara 39 obolelih

Od sredine januara do danas u zemlji je registrovano 39 obolelih. Za neke je to mali broj, ali, ako znamo da male boginje imaju veliku brzinu širenja, pojačan epidemiološki nadzor više je nego neophodan. Za sada je situacija pod kontrolom.

“Ako su deca navršila 12 meseci života i ukoliko nisu primila vakcinu, a polaze u školu, dakle imaju sedmu godinu života, da se jave Domu zdravlja, i da se vakcinišu. Tek potpuna imunizacija sa dve doze MMR vakcine daje sigurnost i bezbednost i štiti dete od pojave morbila, i pojave još dve zarazne bolesti, zauški i rubeola”, rekla je dr Vesna Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Ja se nadam da su građani shvatili da je jedini izlaz vakcinacija, a tome svedoče i pune čekaonice, kada se sprovodi vakcinacija dece. Leka za morbile nema, jedina efikasna je imunizacija, pozivam opet roditelje da se odazovu”, poručio je dr Mioljub Ristić.

Kakvi su simptomi malih boginja ako dođe do proboja imuniteta

Virus je među nama, i to nije dobro. Ipak, ono što je pozitivno, samo u januaru dato je 16.700 doza vakcine.

“Kada je u pitanju MMR vakcina, ona je jedna od najefektnijih, pre svega karakteristike zaštite su najpouzdanije, najduže i nakorisnije, ali dešavaju se proboji, pa kada se dese, blaga je manifestacija, bolest se jedva prepozna, i ukoliko imamo obuhvat od 95 odsto, nema razloga da u toj sredini cirkuliše virus”, istakla je dr Verica Jovanović.

Početni simptomi liče na prehladu – javlja se curenje nosa, kašljanje, povišena temperatura, oči su crvene, nakon dva do četiri dana izbija osip, koji se širi od lica ka vratu, trupu, nogama.

“U 30 odsto slučajeva dolazi do teških komplikacija, počevši od teških upala ušiju, teških upala mozga, pluća, može se završiti smrtnim ishodom”, rekla je dr Aneta Jovanović.

Od kontakta sa zaraženom osobom do pojave simptoma prođe 10 do 12 dana, a osoba je najzaraznija dva dana pre pojave simptoma, i četiri dana posle pojave ospi.

Izvor: rts / Ana Stamenković, Ana Pendić i Dušan Miletić, Ilustracija Foto: fotohay/Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Mere pojačanog nadzora u celoj zemlji zbod malih boginja
Copy link