Nemate gotovinu, a aparat za kartice ne radi – kako platiti putarinu?

Palilula.info 14. mart 2024.

Ukoliko često putujete auto-putem, sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da pred naplatnu rampu pomislite imate li kod sebe dovoljno gotovine da platite putarinu.

O tome su razmišljali i u Javnom preduzeću Putevi Srbije pa je već duži niz godina račun za korišćenje saobraćajnica moguće platiti i platnim karticama. Međutim, u trenucima kada aparat za kartice iz bilo kog razloga nije u funkciji, postoji i treća mogućnost, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

„Učesnicima u saobraćaju omogućeno je plaćanje putarine platnim karticama na svim naplatnim stanicama. Ukoliko POS aparat ne radi, a učesnik u saobraćaju nema gotovinu kod sebe, postoji mogućnost izdavanja računa za naknadnu naplatu putarine. Račun se izdaje na osnovu obrasca koji se popunjava na naplatnoj stanici, a učesnik u saobraćaju naknadno vrši plaćanje“, kažu iz JP Putevi Srbije.

Dodaju da ukupan broj transakcija bezgotovinskim kreditnim i debitnim bankovnim karticama iznosi oko sedam odsto u odnosu na ukupan saobraćaj.

Prema podacima Puteva Srbije, ukupna dužina auto-puteva pod naplatom u našoj zemlji iznosi 875,845 km. Naplata putarine se obavlja preko automatskog tehničkog sistema koji se sastoji od 70 naplatnih stanica.

Sistem naplate putarine primenjuje se na sledećim deonicama autoputa: Beograd-Šabac-Šid; Beograd-Subotica; Beograd-Koševi-Preševo-Dimitrovgrad i Beograd-Čačak.

Koliku ćete putarinu tokom svog putovanja platiti zavisi od tri faktora: cene putarine po kilometru, kategorije vozila i dužina pređene relacije. Osnovica za putarinu je dužina relacije javnog puta koju vozilo prelazi izražena u kilometrima.

Izvor: Biznis.rs, Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link
Omogući obaveštenja OK Ne, hvala