Recenzija filma MEA CULPA

Indijanka Danka 3. april 2024.

Već počinjem da se pitam da li će me Netflix iznenaditi nekim filmom za koji ću bez zadrške reći da je odličan i da mogu toplo da ga preporučim za gledanje. MEA CULPA sam stvarno želela da mi se dopadne ali… da li je ovaj film vredan vašeg vremena?

Žanr trilera je izuzetno popularan na Netlix platformi a ujedno je i moj omiljeni. Mnogo je među najgledanijim Netflix filmovima onih koji spadaju u neku vrstu akcije ili kategorije trilera. Sa filmovima kao što su Red Notice (moja recenzija OVDE) i The Gray Man koji se nalaze na vrhu liste, iako imaju sličan negativan prijem kritike, nije previše iznenađujuće da bi film poput Mea Culpa mogao da privuče pažnju. Sa ovim filmom Tyler Perry, plodni pisac-reditelj unapređuje žanr trilera koji je već ranije pokušao sa A Fall from Grace, stvarajući nam za gledanje zamršeni erotski triler u stilu osamdesetih sa svojim izraženim stilom. Radnja je već toliko puta viđena na razne načine. Advokat koji se zaljubljuje u svog klijenta, čoveka optuženog za ubistvo svog partnera, a tu je i jedna asocijacija na Fatalnu privlačnost, sa stanom do kojeg se pristupa samo teretnim liftom. I dosta je toga što će vas tokom gledanja asocirati na razne filmove.

Priča

Mea Culpa je film o ženi po imenu Mea koja je advokat. I takav naziv i priča su dovoljni nekima da znaju da je ovo delo Tajlera Perija. Ipak je on lik koji je snimio film pod nazivom Fall from Grace koji je bio o ženi po imenu Grejs i TV seriju pod nazivom House of Paine koja je govorila o porodici koja se prezivala Paine. Dobra stvar, odmah da se razumemo, je što su ovi filmovi na Netflix-u pa ste kod kuće i niste izgubili vreme na odlazak u bioskop, sa sve pićem i kokicama pri ruci. Mea je predivna i uspešna žena, glumi je Kelly Rowland, iz Destiny’s Child. Stvari ne idu baš najbolje sa mužem Kalom (Sean Sagar). Videla ga je kako se drži za ruke sa drugom ženom. Otpušten je sa posla jer jestalno pijan. On je na rehabilitaciji. Ona plaća sve račune. Najgore od svega, njegova majka Azalija (Kerry O’Malley) mrzi Meu. Ali ono, baš je mrzi. Azalija ima rak i zato je niko ne proziva zbog njenih odvratnih komentara i dela. Kalov brat Rej (Nick Sagar) takođe mrzi Meu. Čarliz je Rejeva žena (Shannon Thornton) i Meina najbolja drugarica. Moram da napomenem da mi nije jasan odnos majke i sinova jer ona izgleda kao da im je drugarica i pri tome je totalna belkinja dok su njih dvojica crnci. Zašto je mrze? Nemam pojma i to je jedna od misterija ovog filma! Čini se bez razloga. Kao da je to bilo potrebno za scenario i nije bilo potrebe da se objašnjava ili ulazi dublje u problem. Sve u svemu, mislim da bih već na početku filma nekome razvalila šamar ili otišla da me više ne vide da sam na njenom mestu. Mea, kao odličan advokat, dobija klijenta navodnog ubicu i poznatog slikara, koji će, kako ćemo videti, uneti haos u porodicu. Otkrivaju se izdaje i obmane, stvari postaju fizički, povuče se nož ili dva i sve se raspadne.

Ubistvo, slike i seks

Zair (Trevante Rhodes) je poznati slikar koji je optužen da je ubio svoju devojku. Telo nije pronađeno, ali krv u njegovom stanu i fragmenti lobanje na jednoj od njegovih slika odgovaraju DNK žene. On, naravno, poriče da je to uradio, ali svi dokazi se velikom brzinom se gomilaju protiv njega. Mea rešava da postane njegov advokat iako je cela porodica protiv toga. Rej, uspešni brat je državni tužilac i glavni je u procesu protiv Zaira. Kapiram da im je frka od toga koliko je Mea dobra ali opet, sve je nekako preterano i bez pravog razloga. Baš ta preterana mržnja Azalije i zabrana porodice da prihvati klijenta i upusti se u pravnu borbu protiv Reja je kap koja je prelila čašu i ona prihvata slučaj. Ona je udata a on je arogantan. Ona je uspešna i lepa a on talentovan i zavodljiv. I sami odmah vidite kuda se ovo vodi. Mea i Zair igraju senzualnu igru mačke i miša ali iako su oboje privlačni, nemaju hemiju. Ne pomažu ni bezobrazni dijalozi, ponavljanje scena u kojima prete da prekinu svoju profesionalnu vezu i muzika koja najavljuje erotiku. Korišćenje muzike za stvaranje erotske napetosti koja ne postoji je glupost ma koliko dobra, glasna ili tiha bila. Glumci jednostavno nisu u ritmu priče. Slike poznatog umetnika su… slike! O umetnosti ne vredi polemisati ali se čini da ovaj slikar koristi svoje slike za muvanje žena. I ne odustaje od svog scenarija. Film donosi višestruke scene golotinje u kojima saznajemo da Ziair voli da dobije seks tako što razmazuje boju po svom seksualnom partneru. On je umetnik a kada umetnik vodi ljubav, krevet postaje platno, ili platno postaje krevet. Krajnji rezultat, slikarsko delo, bi trebalo da se okači kao trofej iznad kreveta. Jedna slika na drugu…

Gluma i kostimi

Keli Rolan je dobra glumica jer i pored lošeg scenarija je uspela da me ubedi u ono što glumi. I izuzetno je lepa! Ostali glumci su ili više nego prosečni ili komično preterani kao na primer Kerry O’Malley ili Nick Sagar. Svetla tačka filma su krpice koje nosi Mea Harper. Tu su šik, asimetrične haljine, moderna i seksi odela, udobni džemperi, nekoliko prelepih kaputa i više stilova koje je osmislila Raiyonda Vereen. Tu su i odlične frizure koje bih rado nosila i sama.

Zaključak

Počinje kao kao erotski triler, usporava dosta dok se razvlači priča oko propadanja veze i ide ka kraju sa nekim čudnim obrtima koji nemaju smisla. Daljinski mi je često bio na fast forward jer je bilo dosadno gledati sve to, dok sam opet povremeno išla unazad da proverim da nešto nisam preskočila. Nisam! Priča je na kraju puna besmislenih izmišljotina i otkrivanja i sve je previše raštrkano i na momente dosadno predvidljivo. Već viđeno na neki dosadni način. Pročitala sam da je režiser filma rešio da ne proširuje svoj studio već da deo posla preda AI u ruke jer je ouševljen kako isti radi. Ako je ovako nešto snimio sam, plašim se da pretpostavim kako će izgledati sledeći njegov film uz pomoć AI. Veliki deo problema ovog filma potiče od njegovog scenarija ali na kraju krajeva, možda film nema dobre kritike ali ima dobru gledanost. I to nam goori da su ljudi očigledno željni erotskih trilera.

Foto: Netflix, IMBD, Deadline

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Mea Culpa
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link