AVANGARDA – Vinarija Deurić

Zene i Vino 18. decembar 2023.

Politika kvaliteta postavljena je kao primarni cilj još prilikom osnivanja vinarije, a vera u uspeh krunisana je nizom priznanja koja su dobila sva vina, na svim ocenjivanjima na koja su poslata. Avangarda je jedno od njih…

Pre nešto više od pola godine, u tekstu koji je nastao inspirisan jednim ličnim doživljajem Vinarije Deurić najavili smo neke lepe novitete koji su u to vreme tek stasavali u tankovima. Bilo je teško odlučiti koji od njih sada predstaviti pa je izbor opet bio pomalo ličan. Kupaža od oko 2/3 Sauvignon Blanc-a i 1/3 Gewurztraminer-a, osvojila nas je već u samoj fazi nastanka. Krajnje zasluženo, dobila je i ime Avangarda što bi u doslovnom značenju bilo prethodnica, ona koja hrabro istupa prva. Inače, sam naziv se često koristi i u umetnosti gde označava sve inovativne i eksperimentalne poduhvate koji idu ispred svog vremena. Na kraju, vino i jeste svojevrsna umetnost, zar ne?

Bilo kako bilo, ova Avangarda je svoju prvu zlatnu medalju osvojila na ovogodišnjem Balkan Wine Competition, zajedno sa specijalnom nagradom za dizajn cele Family estate serije. Kad smo već kod toga, vinarija Deurić je u zbiru ovenčana najvećim brojem medalja na pomenutom ocenjivanju. Pojavili su se po prvi put i osvojili ukupno četiri zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje dokazujući time da se snovi ostvaraju samo ako ste dovoljno hrabri da svim srcem verujete u njih. Avangarda, to reč kojom bi po svoj prilici kompletno mogli opisati ovu mladu fruškogorsku vinariju. Ali ne, ovoga puta neka to bude samo jedna, jedina, daleko ispred svog vremena, vinska etiketa čiji sadržaj može sve, osim da se zaboravi.

Naziv: Avangarda
Sastav: 70% Sauvignon Blanc, 30% Gewurztraminer
Alkohol: 13%
Proizvođač: Vinarija Deurić, Mala Remeta
Oblast: Sremski rejon, Fruškogorsko vinogorje

Vino je svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem na obodu. Na mirisu će vas opčiniti belo i poljsko cveće, praćeno svežinom tek pokošene livade. Osetićete i list paradajza, zelenu papriku i citruse. Na nepcima sveže, sočno i voćno. Lepršave, vibrantne kiseline upotpunjene su aromama zelenih jabuka i vinogradarskih bresaka uz slatke naznake zrele dinje. Snažna struktura ovog vina ne ostavlja dilemu, ovo je boca koju vredi sačuvati i za koju godinu kasnije. Završnica je duga i sočna, a u njoj ćete prepoznati i specifičnu slatko gorkastu aromu grejpa koji je definitivno odlika teroara.

Preporuka služenja: 8 – 10° C (savet: možete ga poslužiti hladnije te pratiti kako se otvara u čaši)

Punu raskoš ovog vina doživećete ukoliko ga sljubite s jelima od bele morske i rečne ribe, mladim sirevima i pastama sa laganijim belim sosevima. Odlično će se pokazati i uz praseće pečenje, pileća i ćureća bela mesa, ali i uz lagane letnje salate. Nećete pogrešiti ni ako ga poslužite uz proju, pršutu i druga slana predjela.

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link