Mokrinski sir

Zene i Vino 12. mart 2024.

Spajanje ukusa, kada su vino i sir u pitanju, sigurno je jedna od najboljih dobitnih kombinacija. Danas, pričamo vam priču o jednom od autohtonih srpskih sireva, a uz njega posebno preporučujemo Pinot Blan, Grašac beli ili npr. novostvorenu Panoniju. Ukoliko pak preferirate crveno vino, odaberite neki Portugizer, Pinot Noir ili možda Kadarku i uživajte.

Priča se da je recept za danas čuveni Mokrinski sir stigao od kraljevskog kuvara pravo sa francuskog dvora. Neki pak tvrde da su ga doneli trgovci stokom sa Severa Evrope. Bilo kako bilo, žene Mokrina su ga sačuvale, unapredile i prenele na svoje naslednice. Upravo zahvaljujući njima Mokrin je postao poznat širom sveta.

Mokrinski sir

Kao i svaki uspešan recept i ovaj ima neke svoje male tajne. Ipak, osnovna receptura je poznata. Prvo se pripremi „podliveni“ sir koji treba da odstoji par sati. Naravno, nije zanemarljiva činjenica da se sir „podliva“ odmah ujutru posle prve muže krava i da je za kilogram sira potrebno čak 10 litara mleka. Posle nekog vremena, sir se preliva vrelom vodom i meša sve dok smesa ne postane rastegljiva. Kada sir počne da liči na testo, razvlači se preko stola, seče u trake i roluje. Naravno, moguće je dodavati i razne dodatke poput šunke, bibera, raznih začina ili čak na daleko čuvenih Daničinih višanja. Urolovani sir se stavi u frižider da se ohladi i stegne i odmah je spreman za upotrebu. Recept se uči od majke, bake, a nije redak ni slučaj da svekrva unapredi znanje i otkrije neku caku snajki.

Mokrinski sir

Kako i danas skoro svaka žena u Mokrinu pravi ovaj sir, nije redak slučaj ni da se nauk prenese i na neku zainteresovanu domaćicu koja se tu pojavi sa željom da nauči. Tako je pre par godina u kuću Danice Terzić došla i jedna gospođa iz Zambije. Našeg porekla istina. Kaže, kupovali su taj sir ovde i nosili u Zambiju. Njihovi prijatelji su bili oduševljeni kada su ovaj specijalitet našli na trpezi, pa je poželela da im ga ona sama nekada pripremi. Danica ju je podučila, pa se danas Mokrinski sir priprema i u ovoj dalekoj zemlji.

Mokrinski sir

Ipak, najčuvenija je ona priča kada je Mika Antić u kafani „Skadarlija“ na Queens-u, u Njujorku ugledao u jelovniku predjelo pod nazivom „Mokrinski sir“. Kada su mu objasnili da se u toj kafani po tradicionalnoj recepturi priprema ovaj sir, Mika nije mogao da veruje. „Ja sam iz Morina, upozorio ih je, mene nećete prevariti. Ja sam taj sir jeo još od malih nogu!“ Nisu ga prevarili. Nakon ovog ručka, Mika je zapisao: „ Probam sir: jeste! E pa moj Mokrinu, hvala ti za sir koji jede danas i drugi kontinent.“

Mokrinski sir

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Mokrinski sir
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link