Soproni crni demon – Zašto se Mađari ne kucaju kriglama?

Nenad Peric 28. april 2024.

Soproni crni demon je crno pivo iz mađarske Soproni pivare sa tamno smeđom bojom iz specijalne karamelizovane zelene salate. Za njegovu specifičnu aromu zaslužne su četiri vrste slada.

Mađari godišnje popiju oko 75 litara piva po grlu žednih žitelja ove države. Ono što zapada u oči je da se tom prilikom ne kucaju pivaskim kriglama. Taj običaj datira iz 1849. godine, kada je smaknuto 13 mađarskih generala (među kojim a je bilo i Srba) koji su zapovedali Mađaraskom revolucijom. Smaknuće je izvršeno u, danas rumunskom gradu, Aradu. Čekajući da se sve pripremi za egzikuciju, austrijski oficiri su dokolicu ubijali ispijanjem piva, proslavljajući pobedu i kucajući se kriglama. Tada su se Mađari zakleli da se 150 godina neće kucati pivskim krigalama. To obećanje je isteklo 1999. godine, ali Mađari taj gest i dan danas smatraju nepristojnim

Pivara: Brau Union Hungária Sörgyárak / Soproni Brewery, Hungary

Stil: Munich Dunkel Lager

Alkohola: (ABV): 5.20%

Autor teksta je Nenad M Perić / Pivska kragna
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link