Upravniku zgrade mandat 4 godine

Palilula.info 7. marta 2022.

Upravnike iz redova stanara koji su izabrani odmah po donošenju novog Zakona o stanovanju početkom 2018. godine, očekuje reizbor ukoliko su zadovoljili očekivanja stanara.

Stanari su dužni da posle isteka četvorogodišnjeg mandata na sastanku ili produže mandat starom ili izaberu novog upravnika. Ukoliko ipak zaborave na ovu obavezu iz zakona, očekuje ih obaveštenje iz opštine o uvođenju prinudne uprave.

Iskustva iz prestoničkih zgrada, pogotovo na Paliluli i Zvezdari, pokazuju da su mnogi stanari smetnuli s uma ovaj član zakona, pa je upravnik – domaće lice, ostao na funkciji bez utemeljenja, odnosno ponovne verifikacije.

– Palilula i Zvezdara počeli su da takvim zgradama šalju upozorenja da ukoliko u roku od 30 dana ne izaberu ponovo upravnika, jer im je istekao mandat od četiri godine, očekuju prinudnog – objašnjava predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiša Banovački. – Oni su u obavezi da ponovo izaberu svog, angažuju profesionalnog ukoliko stari ne želi ponovo da se prihvati posla, nisu zadovoljni njime ili će dobiti prinudnu upravu.

U jednoj zgradi na Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, istekao je mandat upravniku još u novembru prošle godine, a za to vreme on je obavljao svoj posao bez potpisa stanara.

– Zvali su nas stanari iz ove zgrade i tražili da vide ponudu za profesionalnog upravnika – kaže Banovački. – Nisu bili zadovoljni njime jer im nije dostavio finansijski izveštaj, pa će u narednim danima da odluče da li će da ostane na dužnosti ili će da angažuju profesionalnog. Pitao sam ga zbog čega nije održao sastanak na kom bi produžio mandat, jer može krivično da odgovara budući da je obavljao finansijske transakcije, a više nije upravnik. Međutim, on, kao ni mnogi drugi, ne zna za ovu obavezu.

Profesionalni neograničeno
Profesionalni upravnici mogu da sklope ugovore sa stambenim zajednicama na period od godinu, dve, tri godine ili na neograničeno. S tim što u tim slučajevima svakako mogu da raskinu ugovor sa otkaznim rokom od dva meseca. Trenutno su u prestonici i dalje brojniji upravnici iz redova stanara u odnosu na profesionalce, s udelom od 60 prema 40 odsto.

Izvor: novosti.rs, Foto: Palilula.info
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Upravniku zgrade mandat 4 godine
Copy link