Incident u OŠ “Rade Drainac” – Otac tvrdi “Tukli su mi i vređali dete”

Palilula.info 6. april 2023.

U redakciju portala B92.net stiglo je pismo oca čiju su ćerku, učenicu OŠ “Rade Drainac”, nakon nastave napala i pretukla dvojica vršnjaka.

Otac navodi da je stupio u kontakt sa školom i MUP-om i da mu je rečeno da će se slučaj rešiti u najkraćem periodu. Problem, međutim, nije rešen, a porodica i dalje strepi.

Nasilje je, prema njegovim rečima, započeto nakon što je njegova devetogodišnja ćerka, odlična učenica, ostvarila zapažen rezultat na takmičenju iz likovne kulture.

“Ona je zaista sjajan đak i vaspitano dete. Pored OŠ ‘Rade Drainac’, pohađa i privatnu umetničku školu. Nedavno je bila i učesnik izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, gde je dobila priznanje, a i imala je i zapažen učinak na školskom takmičenju iz oblasti likovne kulture. Nakon tog takmičenja je započeto nasilje, ne znam da li zbog ljubomore ili zbog nečeg drugog”, započinje priču Taer, inženjer iz Iraka, koji je dom pronašao u Srbiji, gde je i oženio Beograđanku sa kojom ima sina i ćerku.

Maltretiranje je počelo putem interneta, nakon što je grupa učenika iz devojčicinog odeljenja formirala grupu na Vajberu.

“U toj grupi su je prozivali, pisali najrazličitije grozote o njoj, prozivali su je i na etničkoj osnovi. Odmah nakon toga počeo je i fizički obračun”, nastavlja potreseni otac.

“Pre nekoliko dana, nakon škole, počela su da je prate trojica dečaka iz odeljenja. U početku su joj dobacivali kako joj je ranac pocepan, da joj je majica prljava, ranije su joj dobacivali i ‘Iračanko, liži pod’ a onda je situacija eskalirala kada su je gađali kamenom. Nakon toga su prišli i počeli su da je udaraju. Svuda po telu. Dva dečaka su je udarala a treći je stajao sa strane i navijao. To me jako boli. Pored ćerkice, tu se našao i moj sin, njen mlađi brat, koji ima samo sedam godina pa nije mogao da zaštiti sestru. Srećom, u tom trenutku je naišla moja supruga i sprečila da se situacija završi i gore”, navodi Taer, dodajući da njegova ćerka ne može više mirno da spava.

Portal B92.net pozvao je direktorku OŠ “Rade Drainac” u Borči Slavicu Zajić Smiljanić, koja tvrdi da su potrebni koraci već napravljeni.

“Školski psiholog me je obavestio o celom slučaju i on će biti rešen u narednih nekoliko dana. Preduzeli smo sve potrebne korake kako bi došli do adekvatnog rešenja. Obavili smo razgovor sa akterima događaja, preduzeli potrebne mere unutar škole. Smatram da nema mesta panici i da će se sve rešiti u najboljem redu. Škola ne toleriše nasilje”, rekla je direktorka.

Kako kaže, odmah je preduzeo mere i obavestio školu, ali i MUP. Ipak, nije zadovoljan njihovom reakcijom.

“Pozvao sam koga treba da pozovem. Tada niko nije razgovarao sa mojim detetom. Iz škole su počeli da se pravdaju, te kako direktorka nije tu, te kako je učiteljica bolesna. Kontaktirao sam i policiju, međutim njima su ruke vezane i ne mogu ništa da urade dok škola ne sastavi zapisnik i dok psiholog ne napravi izveštaj”, rekao je otac, dodajući da neće čekati skrštenih ruku dok se ne kazne dva problematična dečaka.

Portal B92.net poslao je i upit MUP-u, međutim, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Priča o devojčici poreklom iz Iraka, iako je najsvežiji, svakako nije usamljen primer nasilja u školama širom Srbije. Mnogi ovakvi incidenti prolaze nekažnjeno, mnogi neopaženo, a pojedini se završe – kobno.

Pre četiri godine UNICEF je objavio podatak da je oko 65 odsto dece bar jednom doživelo nasilje i da je oko 22 odsto njih prijavilo učestalo nasilje. Do osmog razreda osnovne škole, čak 68 odsto devojčica je doživelo rodno zasnovano nasilje.

Vlada Srbije pokrenula je nacionalnu platformu za prevenciju nasilja u školama “Čuvam te“, koja služi za podršku i edukaciju roditelja i nastavnika.

Učenici na sajtu cuvamte.gov.rs mogu da prijave nasilje a to isto mogu da učine i putem broja telefona 116111.

Izvor: B92/Dimitrije Petrović
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link