Ima ga u svakoj prodavnici, a mnogi ga izbegavaju

Palilula.info 27. marta 2023.

Jogurt i kefir su među najzdravijim namirnicama, ali nije svejedno koje ćete kupiti, baš kao i kada je u pitanju surutka. Postoje vrste koje su dobre za zdravlje, i one koje bi trebalo izbegavati jer mogu da podignu šećer u krvi, ili jednostavno nemaju obećano blagotvorno dejstvo.

Jogurt

U prodavnicama postoji “bezbroj” vrsta ovih mlečnih proizvoda, pa možda niste sigurni koji da uzmete ako pazite na težinu ili šećer u krvi. Nutricionisti su sada objasnili na šta da obratite pažnju.

– Ljudi se boje punomasnog jogurta zbog sadržaja zasićenih masti i rizika od povišenog holesterola. Ali, istraživanja u vezi mlečnih proizvoda nisu definitivno dokazala da postoji dokaz da punomasni mlečni proizvodi negativno utiču na ove parametre – kaže Rahaf al Boči, nutricionista.

Ponekad je punomasni jogurt zdraviji jer sadrži manje šećera – jogurt kojem je “skinuta” masnoća moraće ukus da nadoknadi upravo šećerom.

Kada jedete punomasni jogurt, manja je verovatnoća da će vam skočiti šećer u krvi. Ali izbegavajte one sa dodatkom ukusa ili voća jer niste sigurni šta se u njima zapravo nalazi.

Nakon naglog skoka šećera, stiže nagli pad zbog čega ćete osetiti još jaču glad i posegnuti za nezdravom hranom. Ako ste pojeli jogurt pun šećera, učinili ste sebi medveđu uslugu.

Punomasni jogurt vam neće naglo podići šećer, a dobićete i prirodne proteine zbog čega ćete duže biti siti – navodi Džeklin London, dijetetičarka.

– Punomasni mlečni proizvodi su, jednostavno, i ukusniji. Bolji su kada je u pitanju sastav, duže vas drže sitim i tekstura je prijatnija. Dobijate i dozu probiotika, a ne dodati šećer – naveo je Al Boči.

Izvor: Informer.rs, Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Ima ga u svakoj prodavnici, a mnogi ga izbegavaju
Copy link