Portugizer – Mačkov podrum

Zene i Vino 20. decembar 2023.

Jedino mlado vino u Srbiji je Portugizer iz čuvenog iriškog Mačkovog podruma i mi smo ga, ove godine, degustirali za vas…

Ovaj portugizer proizvodi se tzv. karbonskom maceracijom. U pitanju je proces u kome se grožđe, sa sve peteljkom, stavlja u tank u koji se onda dodaje CO2. Bobice pucaju pod pritiskom, a sok se polako cedi bez pritiskanja. Ovaj način proizvodnje garantuje lagano, voćno, veoma pitko i osvežavajuće crveno vino koje se pije blago rashlađeno na oko 13-15°C. Najlepše je kada se pije mlado iako, ako je godina bila dobra, svoj potencijal može da razvija i u narednih 5 godina. Izvesno je da ćemo nekolicini boca iz ove berbe dati šansu da ostari…

Naziv: Portugizer
Sastav: 100% Portugizer
Proizvođač: Mačkov podrum, Irig
Oblast: Sremski rejon, Fruškogorsko vinogorje

Vino je ljubičaste boje blagog intenziteta, izuzetno lako i pokretljivo u čaši. Na nosu pre svega voćno i sveže s obiljem malina, borovnica, višanja i cimeta u pozadini. Na ukusu lagano i sveže, sočno, voćno i sa veoma skladnim kiselinama. Završnica neočekivano duga, voćna ali sa blagim primesama začina poput cimeta, karanfilića i kardamona.

Preporuka služenja: 13-15°C
Jedna od velikih vrlina ovog vina je što se lako sljubljuje sa hranom. Ako ga pijete kao aperitiv, poslužite uz njega tradicionalne „sremačke antibiotike“ poput slanine, kobasice i sira. Sjajno će ispratiti i grilovanu piletinu, masnija crvena mesa i slane sireve.

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link