Westmalle Dubbel tamno trapist pivo

Nenad Peric 19. april 2024.

Westmalle Dubbel je tamno, crvenkastosmeđe trapist pivo sa sekundarnom fermentacijom u boci. Dostupno je u flašama od 0,33 i 0,75 cl. Sadržaj alkohola je 7%.

Kremaste strukture, bogatog i kompleksno ukusa, meko, voćno, sa sveže-gorkom završnicom. Spravljaju ga monasi od 1856. godine, ali su recept izmenili 1926. kako bi dobili pivo snažnijeg karaktera. Odabrano je i 300 prestižnih kafića, restorana i hotela kojima se ovo tamno pivo dostavlja u buradima od 30 i 50 litara.

U Belgiji, zemlji gde pivo ima i svoga sveca, manastiri su i u mračnom srednjem veku spravljali pivo i to piva gornjeg vrenja.

Najviše su na ceni bila piva iz opatija trapističkoga reda, nastala u XVII veku. Pored toga što su imali uzorno odnegovana poljoprivredna dobra imali su i pivare. Ako sada belgiju posmatramo kako i treba od šest manastirskih pivara tri su u valonskom (Chimay, Orval, Rochefort) a tri u flamanskom delu Belgije (Westmalle, Sint Sixtus u Westvleterenu, Achel). Samo oni uključujići i holandski manastir (Schaapskooi) imaju pravo da svoja piva nazivaju trapistnim.

Autor teksta je Nenad M Perić / Pivska kragna
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link