Crveno je boja ljubavi

Palilula.info 7. februara 2023.

Istorijski gledano, još je od antičke Grčke pretpostavlja se da postoji snažna povezanost između crveog vina i seksualnosti, ali sa posebnim naglaskom na ženski pol. Tu pretpostavku je i nauka potvrdila. Naime, dr. Nikola Mondaino, vođa istraživačkog tima u Italiji, tvrdi da žene koje uživaju u crvenom vinu imaju mnogo bolji seksualni život.

Crveno vino jača ženski libido?

Isto istraživanje, pokazalo je da jedna ili dve čaše crvenog vina dnevno, vode do ispunjenijeg života u spavaćoj sobi sa posebnim naglaskom pri tom na nežniji pol. Ispitanice tvrde da su nakon čaše vina imale čak za 50 odsto “vatrenije” odnose.

Da li ta vatra dolazi iz samog vina ili nastaje u kombinaciji sa ženskim karakterom kojem treba podsticaj da bi dozvolio da sopstvena vatra „izgori“ optimalnom jačinom, pitanje je…

Zašto baš crveno vino ?

Jedna od pretpostavki je da seksualnu želju povećavaju polifenoli kojih ima mnogo više u crveom vinu nego u drugim vinima i alkoholnim pićima uopšte. Takođe je izvesno da flavonoidi, kojih najviše ima u crvenom vinu, poboljšavaju prokrvljenost u telu.

Stručnjaci u Firenci ispitali su 800 žena od 18 do 50 godina. Prilikom istraživanja korišćen je indeks ženske seksualne funkcionalnosti kojim se koriste lečnici u dijagnostikovanju seksualnog zdravlja žena. Žene koje piju dve čaše crvenog vina dnevno odišu seksualnim samopouzdanjem. One koje su pile čašu crveog vina dnevno tokom ispitivanja sakupile su 25,9 bodova, a one koje ne piju 24,4 boda. Istraživanja su pokazala da žene koje piju jednu ili dve čaše crvenog vina svaki dan, imaju jači libido od onih koji se odluče za druga alkoholna pića ili apsolutno ne konzumiraju alkoholna pića.

U istraživačkoj studiji u Toskani, takođe se pokazalo da jedna ili dve čaše crvenog vina dnevno vode do ispunjenijeg života žena u spavaćoj sobi. U studiji je učestvovalo 789 žena u dobi između 18 i 50 godina iz regije Chianti u Toskani. To je isto mesto odakle crveno vino i potiče.

Dakle, naučno jeste dokazan uticaj crvenog vina na žensku seksualnost ali, nije precizno utvrđeno koja od komponenti ima najveći uticaj.

Možda je poseban uticaj na ženski libido uslovljen baš mirisom crvenog vina koji zaista nalikuje na muške feromone? Pitanje je…

Sve pokazuje da postoji pozitivna korelacija između seksualnosti žena i vina, ali je tokom ovog istraživanja otkrivena i veoma zanimljiva činjenica, a to je da starije žene imaju ispunjeniji seksualni život od mlađih. Starije dame piju više crveog vina?

Osim toga izgleda da menopauza kod žena redovnih uživalaca umerenih količina vina počinje kasnije, piše Intimate Medicine.

Istraživanje koje je sproveo docent Andrea Leda sa Univerzita dell’Aquila, pokazalo je da crveno vino povoljno utiče i na seksualnost kod muškaraca. Osim toga izgleda da andropauza kod redovnih uživalaca umerenih količina vina počinje kasnije, piše Intimate Medicine.

“Koeficijenti” dobijeni pri tom, brojčano su mnogo niži nego u slučaju ispitivanja kod žena.

Da li to znači da je “muškoj vatri” manje potreban dodatni “upaljač” ili su oni samo “zatvoreni” za “potpirivanje” sopstvene vatre, opet je pitanje… Pitanje koje zalazi u domen psihologije i definicije funkcionisanja muškog i ženskog mozga.

Iako svako civilizovano društvo nastoji da uvede ravnopravnost polova, nauka sugeriše da su razlike među njima prirodne. Jedna od zabluda je i da su muški i ženski mozak isti pa da tako, na afrodizijake, reaguju isto. Međutim, tvrde neuropsihijatri, ovo pitanje je malo kompleksnije, uniseks mozak ipak ne postoji.

Da li to što su “koeficijenti”dobijeni pri istraživanjima sa muškarcima, brojčano mnogo niži nego u slučaju ispitivanja kod žena, znači da je “muškoj vatri” manje potreban dodatni “upaljač”, ili da su oni, možda samo“zatvoreni” za dodatno “potpirivanje” sopstvene vatre, opet je dodatno pitanje… Pitanje koje zalazi u domen psihologije i definicije funkcionisanja muškog i ženskog mozga. Ali, suvišna pitanja nisu za “vinske priče“.

Dokazala to nauka ili ne, vino predstavlja ”univerzalni okidač”, koji u svakom trenutku, pokreće samo ono najbolje u nama. U vinu je istina i treba ga slaviti.

Izvor: Žene i vino, Foto: Depositphotos
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Crveno je boja ljubavi
Copy link