Ovo je nova lokacija “Luke Beograd” – prostiraće se na skoro 40 hektara

Palilula.info 28. april 2023.

Jedan od najznačajnijih projekata u srpskoj prestonici – “Luka Beograd”, uskoro bi mogla biti premeštena i to na potpuno novu lokaciju, tačnije levu obalu Dunava, nedaleko od Pupinovog mosta.

Ovu informaciju saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je istakao da će se izgradnja nove luke graditi kroz javno-privatno partnerstvo.

Inače, uz lokaciju u Krnjači, i Pupinov most bio je ranije u opticaju.

Cilj izgradnje nove luke u Beogradu je da Republika Srbija dobije najveće saobraćajno čvorište u regionu Zapadnog Balkana, koje će omogućiti povezivanje drumskog (E-70, E-75, regionalni put Beograd–Vršac i Beograd–Zrenjanin), železničkog (pruga Budimpešta – Beograd – Solun) i vodnog transporta.

Prema preliminarnim procenama, ukupna vrednost izgradnje luke Beograd je oko 180 miliona evra, od čega je 90 miliona evra vrednost lučke infrastrukture.

Kako je predviđeno projektom za izgradnju terminala za rasute terete nove luke, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, planirano je da nova luka zauzima površinu od oko 37,6 hektara, dok bi ukupna površina akvatorije bila 230 metara.

U sklopu terminala planirani su: operativna obala, deponija sirovog materijala, podterminali za separacije peska i šljunka, podterminali za agregat za beton i betonske asfaltne baze, saobraćajne površine, koridor za prolaz železničkog koloseka i zelene površine.

Od objekata tu će biti upravna zgrada, objekat kontrole i pristupa i 12 objekata za lučke operatere, kao i 88 parking-mesta za putničke automobile i 41 za kamione.

Osim sadržaja u funkciji lučke delatnosti, na prostoru lučkog terminala moguća je realizacija kompatibilnih namena – javne službe (carina, ispostave poreske uprave i dr.), površine za privredne zone (magacini, skladišta i dr.), komercijalni sadržaji i dr. kao prateći sadržaji.

Bile definisane tri lokacije

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10 kilometara uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo kao beogradska luka.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine.

Najavljeno je da bi izgradnju Luke Beograd mogla da podrži i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: 24sedam.rs/Ljubica Stanković, Foto: ATA Images/Antonio Ahel
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link
Omogući obaveštenja OK Ne, hvala