Vinarija Savić – prva pirotska vinarija

Zene i Vino 5. mart 2024.

Prema poslednjem popisu iz 2012. Nišavski rejon imao je 470 hektara vinograda, od čega je čak 433 zasađeno vinskim sortama. Do skoro, tamo nije bilo ni jedne registrovane vinarije. Ipak, krajem 2017. u Pirotu, osnovana je vinarija Savić….

Otac Marjana Savića, osnivača vinarije Savić, bio je dugogodišnji komercijalni direktor NAVIP-ovog podruma u Pirotu. Kažu da je čika Đorđe, kako su ga svi zvali, bio pravi gospodin i boem, vrsni poznavalac i ljubitelj dobrih vina. Privatno, iz ljubavi i isključivo za sopstvene potrebe, svake godine proizvodio je 300 do 400 litara vina. Ispostavilo se da je to bio način da se ljubav prema proizvodnji vina prenese sa oca na sina, pa je tako Marjan, inače diplomirani tehnolog prehrambene tehnologije konzerviranja i vrenja, odlučio da nasleđeno poveća,  unapredi i, jednog dana, ostavi potomcima. Nasleđene vinograde odlučio je da zameni novim, savremenijim i kvalitetnijim sortama. Dok novi vinogradi ne stasaju, grožđe kupuje od sertifikovanih proizvođača iz okoline Vlasotinca. Od prošle godine, pod etiketama vinarije Savić na tržište su izašle 4 etikete monosortnih vina: Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonne i jedan Rose (Cabernet Sauvignon). Etikete su dizajnirane tako da kako nazivom, tako i izgledom čuvaju tradiciju pirotskih šara ali i verbalnih lokalizama. Kažu za Piroćance da su vazda bili štedljivi na svemu pa i na rečima. Međutim, kada dođete u ovaj kraj uverite se u to da zaista štede samo na rečima. Govor im je sveden. Čudan. Arhetipski zagonetan. Tako su na etiketama vinarije Savić  kratke i jasne reči, sa udarom- iktusom, umesto akcenta, jer akcenat i akcenatska dužina ne žive ovde, na jugoistoku zemlje. Ipak, bolje upućenom lokalnom stanovništvu i Piroćancima u rasejanju ove reči dragocene su poput roditeljskog zaveta, poput sećanja na ognjište i ono malo zemlje koju domovinom zovemo. Nama ostalima, ove reči predstavljaju istinsku radost otkrivanja i sticanja novih saznanja. Primera radi, Quo(izgovara se kao „kvo“), a naziv je vina sorte rajnski rizling – je zamenica i znači „šta“. Té, etiketa pod kojom je flaširan sovinjon blan – rečca, koja u prevodu znači „eto“. Dakle, na pitanje „Quo?“ (šta radiš, kako si, šta ima novo), piroćansci najčešće odgovaraju sa „té“ što je zamena za veliki broj radnji, pa onaj ko je postavio pitanje može iz situacije u kojoj se nalaze da shvati o čemu se radi. Inače, pirotski govor je poznat po tome da je funkcionalan i brz, pa tako određene reči predstavljaju zamenu za više radnji. Nažalost, pirotski govor nestaje zajedno sa nestankom sela, a ove etikete predstavljaju mali doprinos porodice Savić njegovom održanju.

Vinarija Savić - prva pirotska vinarija

Kako je proizvodnja od svega 6.000 boca godišnje suviše mala za velika tržišta, porodica Savić svoja vina plasira skoro isključivo na području opštine Pirot.

Ovakva odluka je sasvim razumna jer, kako bude rasla proizvodnja, tako će rasti i tržište. Ako vam se ovo čini kao previše skromno, moramo vam skrenuti pažnju da u Pirotu i njegovoj okolini postoji nekoliko vanprosečnih ugostiteljskih objekata jedinstvene gastronomske ponude među kojima su i čuvena peglana kobasica, pirotski kačkavalj ali i na daleko čuveni pirotski roštilj za koji kažu da daleko prednjači kvalitetom u odnosu na sve ostale, verovatno mnogo poznatije recepture. Tu je i mogućnost posete radionici vanvremenskih pirotskih ćilima, ali i uživanje u čarima nesvakidašnje lepe i bogate prirode.

Zato, ako vas ovoga leta put nanese u Pirot, nemojte propustiti priliku da ga doživite punim plućima. Isto tako, biće nam drago ako svoje utiske podelite sa nama putem društvenih mreža uz obavezan hashtag #CarigradskiVinskiDrum jer je vinarija Savić, kao i cela opština Pirot, važna stanica na ovoj ruti i značajan partner u projektu Carigradski vinski drum.
Preporuka restorana:
Kafana kod Piroćanca
Kraljev čardak
Kafana Konak
Kafana Desetka
Ladna voda
Kafana Trojka
Etno kompleks Nišavska dolina
Kafana Boem
Vrelo Family, park prirode Stara planina
Etno restoran, Dojkinci

Vinarija Savić - prva pirotska vinarija

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Vinarija Savić - prva pirotska vinarija
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link