Tuna salatu možeš da napraviš direktno u svojoj organskoj bašti

Palilula.info 16. april 2024.

Za tako nešto, osim bašte, neophodno je da na vreme planiraš gde će ti se nalaziti pult za tuširanje sveže ubranih biljaka. Sastoji se od česmice sa što jačim pritiskom i radnog stola odmah pored (ili vrlo blizu).

Da nisam na taj detalj naišao u nekoliko knjiga o permakulturi i organskom baštovanstvu, verovatno bih propustio ovu super cool sitnicu.

Osim pravljenja salate, što je ovde iz marketinških razloga, (sponzor je Čarobni breg, imanje porodice Restak), jako je zgodno da odmah kada nešto izvadite iz zemlje možete od iste odmah i oprati, a da ne nosite zemlju sa sobom van bašte, posebno ne u kujnu u kući.

Još ako tu negde, u debelom hladu duda, uštekaš flašicu maslinovog ulja i neki limunčić, dobijaš instant kuhinjicu na otvorenom.

Inače hladni obrok je preferiran obrok u sred radnog dana. Tu lekciju, prvi put sam naučio nekada davno kada sam iz ko zna kojih razloga bio gost nizozemskog RTSa. Ono došli Balkanci mrtvi gladni na ručak u menzu bogatog nacionalnog medija, kad ono za ručak samo tuna salatice i nekakvi sendviči. Šuškamo mi međusobno razočarani, šta je ovo, o čemu se radi, jesmo to naboli neki posni dan, međutim ne, oni ljudi ne jedu ništa toplo za ručak jer im se posle toga spava, a spavanje kao što znamo nije ok na radnom mestu.

Čim smo došli u Beograd, odmah smo na prvu pauzu za ručak zapalili kod Mikana na podvarak sa svinjskim vratom. Dan danas imam snimak Ljube koji sat kasnije kljuca iznad svoje tasture, dok je monitor u stendbaju. Trebalo mi je još par godina da ukapiram poruku iz Amsterdama.

A ovo su sve salate koje imamo u baštici.

Beremo ih list po list, a one kao perpetum mobile, samo obnavljaju listiće:

Salata Jericho  
Salata Dalmatinska Ledenka 
Salata Australian Yellow Leaf 
Salata Green Salad Bowl 
Salata Curly American 
Salata Oakleaf 

Dejan Restak – Živi i radi u skladu sa prirodom, daleko od grada i njegove vreve.
Autor: Dejan Restak (Zdrava zemlja)
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link