Grimbergen Blonde – Belgijska plavuša

Nenad Peric 16. april 2024.

Grimbergen Blonde je ALE fermentisano manastirsko pivo, zlatno-oker boje, belgijska plavuša, iza kojeg stoji moćni Carlsberg, sa 6,7 % alkohola, karakterističnog ukusa, dopadljivo na prvi gutljaj, sa izraženim voćnim aromama, pre svega banane, bez preterane gorčine.

Kruna piva, to jest pena, je gusta i postojana do poslednjeg gutljaja. Pivo sa karakterom i skladnim telom. ’ladno može na plažu, a da ne pocrveni. A i šumicu… Ovo pivo je potpuno prirodno i proizvedeno je korišćenjem tradicionalnih metoda. Gatinais ječam u kombinaciji sa pažljivo odabranim hmeljom daruje savršeno izbalansiran ukus sa primesama voćnog slada. Ovaj kompleksan ukus započinje slatko i prijatno, sa nagoveštajima meda, kvasca, da bi odmah zatim do izražaja došla citrusna kiselost, sa tek nešto malo gorčine i začina na kraju.

Pivo nije previše gazirano, sasvim je pitko, sa finom teksturom. U pitanju je osvežavajuće pivo koje savršeno legne u sred vrelog dana. Izgleda da nisam pogrešio. Posrećilo mi se.. A ako vam kažem da sam ga popio sa dimljenim lososom, puterom, zelenim maslinama i čeri paradajizom u sočnoj zemički, da li ću kod vas izazvati zavist i gnev ili ipak prijateljski polusmešak. Igram na drugu kartu.

Proizvodnju ovog piva započeli su 1128. godine monasi u opatiji, u Grimbergen, koja se nalaze na severu Brisela, u Belgiji. Tajni recept su čuvali decenijama i delili ga samo sa hodočasnicima i posetiocima manastira koji su jedini imali priliku da probaju ovo pivo. Mislim da su ovo imali u vidu one glavešine iz EU kada su većali gde da ture hedkortr, tj. središte. Grimbergen se pije iz specijalnih tulip (lala) čaša jer tada njegova svojstva najbolje dolaze do izražaja. A votr sante!

Autor teksta je Nenad M Perić / Pivska kragna
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link