Rose – Vinarija Virtus

Zene i Vino 24. mart 2024.

Roze vino novog doba koji će vas očarati kako aromatikom, tako i pričom koja stoji iza etikete…

Do nedavno potpuno marginalizovani, srpski rozei poslednjih godina zauzimaju sve bolje pozicije na listama najprodavanijih vina. Ovo posebno dolazi do izražaja leti jer se roze vina piju rashlađena, često solo, mada se savršeno dobro slažu i sa velikim brojem jela. Ukoliko pitate somelijee, veoma često će vam reći da su rozei neka vrsta džoker vina jer, kada god niste sigurni koje vino da poslužite uz određeno jelo, poslužite roze. Mala je verovatnoća da ćete pogrešiti. Vinarija Virtus, kompletnim vizuelnim identitetom, stalno nas podseća činjenicu da je Srbija bila deo velike Dunavske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, a pre Starog Rima i Grčke i pre Mesopotamije. Svedočanstva o pismenosti i kulturi ovdašnjeg življa, koji datiraju mnogo pre klinastog pisma, predstavljeni su i na svakoj od etiketa ove vinarije. Tu je i stilizovan crtež pronađenih figurina koje prikazuju lica sa velikim očima, što označava brigu i pažnju, a sve imaju široko raširene ruke što je oduvek bio simbol srdačnosti i dobrodošlice. I zaista, kada posetite vinariju Virtus, smeštenu u Viteževu, ataru sela Žabari nedaleko od Svilajnca, odmah ćete osetiti tu nadaleko čuvenu srpsku gostoljubivost, dok će vas obilazak vinograda i vinarije uveriti da ova vinarija imidž gradi širom otvorenih očiju, do detalja vodeći računa o svakom čokotu, boci ali i gostu, istinskom zaljubljeniku u vino.

Naziv: Rose
Sastav: 70% Prokupac, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Marselan
Alkohol: 12,5%
Proizvođač: Vinarija Virtus
Oblast: Centralna Srbija, Mlavski rejon

Nežno ružičasto oranž nijanse, predivnog bakarnog sjaja na obodu, kristalne bistrine. Aromatski kompleks čini crveno bobičasto voće: višnje, maline i crvene ribizle. Na ukusu sveže, voćno, blago mineralno. Nežna voćna i jedva primetno, začinska završnica. Preporuka služenja: 8-10°C

Zahvaljujući karakteru, ovaj roze ćete lako sljubiti s većinom jela tipične letnje kuhinje: morske plodove, obrok salate, piletinu, sve vrste ribe ali i praseće pečenje na primer.

Rose – Vinarija Virtus

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Rose – Vinarija Virtus
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link