Grad vina: Spoj tematskog parka i muzeja vina

Zene i Vino 10. april 2024.

U Bordou, svetskoj prestonici vina, na 13.000 m², otvoren je La Cité du Vin, svetski muzej vina, jedinstveni hram vina i vinske kulture. Svojevrsni spoj tematskog parka i muzeja, oba usmerena ka jednoj stvari – vinu!

U najmonumentalnije muzejsko – vinsko zdanje na svetu, uloženo je 85 miliona evra. Sam objekat je dizajniran tako da se ima osećaj prolaska kroz vino u čaši jer su „horizontalne i vertikalne linije povezane u jedinstveno neprekidno kretanje“ objasnija je Silvija Kazes, predsednica Fontacije za vinsku kulturu i civilizaciju koja je realizovala ceo projekat.

Ovaj objekat predstavlja atrakciju kako svojom neobičnom formom tako i sadržajem izložbi, radionica i raznovrsnih drugih ponuda.

Skulpturalni objekat visine 55 metara sa zaobljenom staklenom fasadom, impozantna je građevina koju su zajedno projektovali francuski arhitektonski studio XTU i engleski eksperti za dizajn muzeja Casson Mann. Ideja arhitekata bila je da formom imitiraju kovitlac vina u čaši, a ujedno i izgled kamena tipičnog za krajolik Bordoa. U unutrašnjosti objekta nalazi se mnoštvo prostorija namenjenih raznovrsnim aktivnostima. Najzanimljiviji je svakako onaj za testiranje vina. Sa samog vrha objekta puca panoramski pogled na Bordo. Vidikovac, osim prelepog pogleda, krasi i neobičan luster napravljen od hiljada flaša vina.

Edukacija vinom

Osim stalnih postavki, La Cite du Vin (Grad vina) svake godine će ugostiti tri privremene izložbe s ciljem da se edukuje i informiše što veći broj ljudi.

Fascinantna je i izuzetno velika pokrivenost tema koje se tiču vina i vinske kulture. Poseticiocima su na raspolaganju razne projekcije, prezentacije vinskih regija, vinoteke, degustacije koje vode vrhunski eksperti, obilazak vinograda, mogućnost učestvovanja u samom tehnološkom postupku proizvodnje vina i još mnogo drugih zanimljivih sadržaja. Pomoć stručnih vodiča dostupna je na 8 jezika i to za obilazak svih 10 spratova koliko ima La Cité du Vin.

Izvor: womenandwineserbia.com/gradnja.rs, Foto: Prochaine-escale.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link