Kuvanje po godišnjim dobima

Indijanka Danka 6. februar 2024.

Znate da ja stalno pišem o mom prastarom kuvaru iz 1932. godine ali danas je red da napišem par reči o kuvaru koji nam donosi jela po godišnjim dobima.

OK, znam da se sarme ne spremaju leti (mada je zamrzivač uvek dobro rešenje), ali koliko smo se sada promenili u odnosu na neka druga vremena kada se stvarno kuvalo po godišnjim dobima (ili bolje reći na osnovu namirnica koje su bile na raspolaganju)?

Čini se da je dr Veljko M. Mijušković razmišljao o tome i napravio zbirku jela koja nam predlaže po godišnjim periodima.

Kratak opis

Zbirka recepata podeljena je u četiri poglavlja- četiri godišnja doba. Svako poglavlje sadrži oko 50 recepata i sledeće rubrike:

Predlog za prilog (sugestije za prilog uz jela),

Ako niste znali (zanimljivosti, kulturološke, specifične za podneblje iz kojeg dolazi jelo koje se predlaže, njegovo poreklo, naziv, razvoj, promene tokom istorije),

  • Vreme pripreme (ukupno vreme potrebno za pripremu jela),
  • Težina pripreme (ocena na skali od 1 do 6),
  • Mali kuriozitet iz ličnog života (anegdote, uspomene koje dato jelo izaziva).

Zbirka predstavlja ličnu selekciju jela, bez obzira da li pripadaju nacionalnoj ili međunarodnoj kuhinji. Obuhvata slatka i slana jela, nutrocionistički izbalansirana, danas moderna jela, kao i tradicionalne, neodoljive gurmanluke, tzv. energetske bombe. Za svako godišnje doba data je selekcija jela koja tipično za njih vezujemo, uz posebne ideje za serviranje. Izdanje sadrži oko 200 fotografija u koloru.

Zbog čega treba da pogledate ovaj kuvar?

Iako na tržištu postoji određeni broj izdanja iz oblasti kulinarstva, ovo izdanje se značajno razlikuje po sledećim ključnim karakteristikama:

• Vezuje se za već dobro afirimisan i poznat instagram food blog brend u domenu micro-influencing-a mijus.co čiji je kreator i menadžer sadržaja sam autor zbirke recepata;
• Prati klasifikacije jela prema godišnjim dobima što je jedinstven način organizacije zbirke recepata;
• Predstavlja značajan doprinos srpskoj kulinarskoj sceni koja nema previše izdanja ovako afirmisanih domaćih autora sa multidisciplinarnim veštinama i umećima;
• Nije usmereno na specifičan aspekt (samo tradicionalna ili pak samo moderna, italijanska kuhinja, brza jela, spora jela, zdrava, nutricionizam, makro-ishrana i sl.), već obuhvata širog spektar jela iz različitih kuhinja, uključujući i tradicionalna jela uz lični autorov pečat.

Kome je interesantan ovaj kuvar?

Svima!

Zbirka recepata targetira:

a) Stručnjake iz domena kulinarstva,

b) Sve zainteresovane pojedince za kulinarstvo,

c) Korisnike društvenih mreža,

d) Poklonike estetike kulinarstva,

e) Poslovne ljude koji bi zbirku recepata kupovali kao prestižan poklon (Izdanje je visoko reprezentativno, luksuzno i zadovoljava kriterijume za korporativno poklanjanje, kao i prestižan poklon uopšte).

Kao što je već napomenuto, autor je kreator sadržaja mijus.co. koji ima svoju bazu obožavalaca i pratilaca na Instagramu.

O autoru

Dr Veljko M. Mijušković (1985) zaposlen je kao nastavnik na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pri Katedri za poslovnu ekonomiju i menadžment. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih stipendija, priznanja i prestižnih nagrada. Predavač je i prevodilac za engleski i španski jezik. Kao gost predavač angažovan je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Albaniji, Slovačkoj, Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj. Autor je romana Pre nego đavo dođe po svoje.

Foto: Veljko Mijušković
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link