Recenzija predstave PRIJATELJI

Indijanka Danka 20. februar 2024.

Pre sedam meseci je najavljena adaptacija serije PRIJATELJI u pozorišnu predstavu. Dosta sam o tome pisala od pogađanja ko bi mogao da bude ko, do press konferencije serije. Zbog toga mogu da primetim da je očigledno bilo dosta promena planova i nisam sigurna da smo dobili ono što je prvobitno zamišljeno.

Promene

Prvobitno je najavljeno da će seriju režirati Isidora Goncić, dok je na kraju sve odradila Nataša Radulović. Džoi je promenio glumca pa smo umesto Radeta Ćosića videli Andriju Kuzmanovića. Ros je prvobitno zamišljen u izvođenju Nikole Rakočevića ali ga je odradio Ognjen Nikola Radulović.

Priča je najavljena rečima Prijatelji su ovog leta došli na odmor u Beograd, kako bi razrešili svoje ljubavne igriceKo će na kraji biti sa kim, ostaje misterija… Iako su mnogi gledali seriju, predstava dokazuje da nije baš ipak sve isto.

Ali… Da li je to ono što smo mogli da vidimo na sceni?

Recenzija predstave PRIJATELJI

Priča

Nekako smo se navikli na klik bejtove kada su u pitanju nebulozni naslovi u novinama i portalima. Prolazi i kod serija i filmova koji navodno donose jedno a vidimo nešto sasvim drugačije, ali mi je ovo prvi put da opis predstave nije tačan! Možda je prvobitno i bila ideja da se priča promeni i ponudi nešto malo drugačije od serije ali je, bar meni, veliko razočarenje što smo dobili prepričanu seriju sa sve fast forward opcijama. Svakako bih odgledal apredstavu i da je najaljena kao kratka priča o Prijateljima ali kada vidite sve promene, razočarenje je neizbežno!

Friends je sitkom koji su napisali David Crane i Marta Kauffman,a koji se emitovao na NBC od 22. septembra 1994, do 6. maja 2004, i to čitavih deset sezona. Glumačku ekipu su činili Jennifer AnistonCourteney CoxLisa KudrowMatt LeBlancMatthew Perry i David Schwimmer, dok je priča napravljena oko šest prijatelja u njihovim dvadesetim i tridesetim godinama. Oni žive na delu Manhattan, New York City. Seriju je producirao Bright/Kauffman/Crane Productions i Warner Bros. Television.

Sama činjenica da je serija tako dug emitovana, uz obilje tema, moglo je biti iskorišćeno na bezbroj načina.

Ko je na kraju rešio da dobijemo sažetak serije u predstavi, nije baš na najbolji način odabrao kako da se to i sprovede u delo.

Glumci

Možda je predstava razočarala na neki način, ali su glumci pretežno oduševili! Vidi se da su dali sve od sebe da uđu u svima znane likove, i većini je to savršeno pošlo za rukom.

Bila sam sigurna da će Arsenije Tubić, koji je bio jedan od mojih kandidata za neku od uloga, biti odličan. On kao Čendler je definitivno najbolji u celoj predstavi!

Najveće iznenađenje mi je Marija Bergam kao Fibi. Svaki dijalog, pokret, mimika… sve je odrađeno tako da imate utisak kada da gledate Lisu Kudrou.

Naravno, jedna od meni omiljenih mladih glumica, Matea Milosavljević, bila je savršena Rejčel.

Najveći šmeker Džoi je nekako izgubio onaj svoj osvajački šarm u izvođenju Andrije Kuzmanovića, ali to ne znači da Andrija nije bio dobar. Jednostavno, odudara od onoga kako je to radio Matt LeBlanck.

Milica Stefanović kao Monika mi nije bila ni malo uverljiva. Od svih likova je nekako najmanje ličila na original, od glume do kostima.

Sve ostale uloge je veroatno mogao da bude bilo ko i to ništane bi promenilo.

Recenzija predstave PRIJATELJI

Kostimi, scena i adaptacija

Adrijana Pajić kao kostimograf je odradila sjajan posao. Njena jedina greška je možda Monika dok su svi ostali likovi neverovatno verno kostimirani. Čizmice koje je nosila Fibi su od svih koje poznajem dobile neverovatne komplimente i mislim da bi mogle da se prodaju kao ekskluziva.

Milica Đurov nam je na scenu donela legendarni trosed, ljubičasta vrata i sve ono po čemu je serija bila prepoznatljiva. Korišćenje rama i video materijala koji prikazuje scenografiju mesta na kome se neke bitne stvari dešavaju je savršeno uklopljeno.

Nina Džuver je uradila adaptaciju teksta. Mislim da je to moglo da bude mnogo bolje odrađeno. Neke scene su dobile repeat ili slow motion dok su druge zaslužile fast forward, a neke od najbitnijih u celom serijalu su jednostavno samo prepričane. Stiče se utisak da je predstava jednostavno morala da bude završena za sat i trideset minuta pa se seklo gde se moglo. Kao kada pišete neki tekst koji vam oduzme par dana a onda vam dosadi i rešite da sve završite za 5 minuta.

Možda jednostavno moje i viđenje najbitnijih scena Nine Džuver nije isto.

Vredi li gledati predstavu prijatelji?

Da!

Predstavu svakako treba odgledati i doneti svoje mišljenje o njoj.

Na stranu obećano i isporučeno, tu su glumci koji su dali sve od sebe da uživamo u predstavi i nije do njih što će većina biti pomalo razočarana. Sasvim je očekivano da bude pozitivih i negativnih komentara jer se radilo na seriji koja je obeležila naše živote i koju mnogi znaju napamet.

Ukoliko niste gledali seriju Prijatelji, mislim da vam se predstava neće svideti jer je neophodno poznavanje materije.

Ako ste veliki fan Prijatelja, budite spremni da ovo pogledate kao podsetnik na seriju i dokaz da imamo odlične glumce.

MTS dvorana stvarno daje sve od sebe da nam ponudi bogate sadržaje i ovo je bila odlična ideja. Ko zna… možda se u hodu neke stvari poprave kada je u pitanju predstava Prijatelji.

Foto: MTS dvorana

Recenzija predstave PRIJATELJI

Recenzija predstave PRIJATELJI

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Recenzija predstave PRIJATELJI
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link